SATNIK

Z ozirom na vrsto panjev, ki so v Sloveniji in tudi sosednji Hrvaški prisotni, lahko trdimo, da smo med državami, kjer raznolikost okvirjev ni velika, saj imamo v bistvu le dve meri satnikov : AŽ satnik Gerstungove mere 410mmx260 mm in LR satnik 448mmx232mm, ki ima še višine137mm, 159mm, 185mm.

Zaradi preračunavanja colskih mer v meterske in zaradi neenakih faktorjev je prišlo pri LR satnikih v dimenzijah do manjših razlik. V bodoče naj bi za 3/4 LR panj na predlog evropske Zveze za nakladno čebelarstvo osvojili višino3/4 satnika 185mm.Ostali satniki so prisotni v manj primerih - npr pri Kirarjevih in DB panjih.

Mere satnika in letvic pri LR panju so v svetu osvojene, na žalost pa jih čebelarji oz. izdelovalci vedno znova spreminjajo; največkrat zmanjšujejo mere letvic z namenom, da bi povečali površino satja in znižali ceno satnikov.

Odkar spremljam LR panj, sem redko našel pravilne dimenzije sestavnih delov satnikov. Videti je tako predvsem oslabljene letvice, ki jih napeta žica deformira in posledice tega so zazidave - in težave pri pregledu panja.

AŽ satnik (ta satnik ni ne Albertijev niti Žnidaršičev, temveč Gerstungov in je že čas, da tudi začnemo ,vsaj v strokovnem jeziku, spoštovati intelektualno lastnino) je sicer že dalj časa nespremenjen, a lahko se vprašamo, če so njegovi sestavni deli ustrezni.

Pri določanju mer panja in satnikov se moramo brezpogojno držati ugotovitve in pravila, ki ga je pred 150 leti postavil Langstroth (bee space) in pravi, da razdalje med satniki in razdalje med satniki in panjem , ki znaša pri ( evropskih) čebelah 8±2mm, čebele ne zlepijo ( ne zazidajo, ne povežejo med sabo).Ta razdalja, ki je do sedaj še nihče ni zanikal, je bila pri nas premalo upoštevana in največkrat je celo izdelovalci panjev niso poznali (v rabi je bilo ime ulica) in zato tudi ne upoštevali. Neuradno jo menujemo čebelji presledek ali č.odmik, č. prostor . Med satniki in dnom panja pa znaša čebelji presledek 15- 20 mm.

Pri izdelavi satnikov delamo napake predvsem pri širini zgornjih in stranskih letvic.

KAKO DOLOČIMO PRAVILNE ŠIRINE LETVIC SATNIKA

Razdalja od sredine do sredine naravno zgrajenih satov znaša pri naših čebelah 35 mm. Če odštejemo srednjo vrednost čebeljega presledka 8mm, dobimo idealno širino letvic satnika 27mm, med katerimi nastane čebelji presledek - kar velja za vse panje, tudi za AŽ panj, kjer je sedaj širina letvic 25 mm, so zazidave med sati večkrat tako velike, da jih moramo vleči s kleščami iz panja.

Pri nas v Sloveniji se uporablja širina zgornje letvice pri LR panju največkrat 22 mm. Celo novejši članki navajajo širino zgornjih letvic 22 in ne 27 mm, ki se je v svetu uveljavila v več kot 20 milionih panjih.

KAKŠEN NAJ BO SATNIK

Zunanja mera LR satnika je 448mmx232 mm, tudi mere elementov so standardne. Postavlja se vse bolj pod vprašanje Hoffmanove izvedba satnika-to je stranskih pokončnih letvic, ki so razširjene tako, da se dotikajo in s tem določajo razmik med satniki, s temi tudi v Ameriki niso mnogi zadovoljni. Slaba stran Hoffmanovih satnikov je, da jih čebele zlepijo in jih je težko jemati iz panja, posebno spomladi, ko je v panju veliko vlage in se les napne. Tudi zračenje panja in odstranjevanja vlage je čebelam otežkočeno. Že dalj časa ne uprabljam več Hoffmanovih satnikov. Razširjene letvice pri Hoffmanovem satniku so"tujek" v čebelji družini. Namesto njih uporabljam distančnike-plastične čepe, ki odlično služijo temu namenu.

AŽ satniku-Gerstungove mere 410 mm x 260 mm seveda ne bomo spreminjali zunanje mere, spremenijo naj se mere letvic -debeline in širine, ki ne ustrezajo zakonitostim presledka. Stranski letvici in zgornja naj bodo široke 27mm, spodnja pa naj bo ožja, da bodo čebele lahko gradile matičnike in jih ne bomo pri pregledu poškodovali in lažje uporabili. Da ne bo treba pri AŽ panju menjati razstojišč, posnamemo pokončnim letvicam robove.

Enako izdelani satniki za AŽ , GJ in LR panje: enostavno obesanje in hitro žičenje.

 

     SATNIK           ZGORNJA LETEV           POKONČNA LETEV          SPODNJA LETEV     
 GJ  390x27x19  260x27x10  390x19x12
 GJ  470x27x19  250x26x10  390x19x12
   390x27x19  260x27x10  390x19x12
 LR  480x27x19  222x27x10  428x19x12

Zgornja letvica naj ima pri vseh satnikih na spodnji strani utor globok 4mm in širok 3mm, na zgornji strani ima žleb kot do sedaj, poleg tega pa na vsaki strani zgoraj po en, 5mm globok prečni utor.Spodnja letvica ima 8mm globok in 3mm širok utor.

Pri LR satniku predlagam naslednje izboljšave:
1). pokončni letvici enako široki kot zgornja-27m
2).zgornja letev ima zgoraj enak žleb kot pri AŽ satniku in dva prečna žleba.
3).pokončni letvici imata po 4 utore za žico.
5) spodnja letvica ima 8mm globok in 3mm širok utor

Zelo se uveljavlja nakladni-kompatibilen panj, sedaj imenovan GJ panj s satniki, kot jih ima AŽ panj, kar je naša posebnost. Imamo enak satnik v AŽ in nakladnem GJ panju.
Zaradi večje debeline spodnje in zgornje letvice imamo lahko v letvicah utore in satnice po vsej višini satnika- zgoraj in spodaj vstavljene v utor. Žičenje je hitrejše- žica se vstavi v utore pokončnih letvic in ne v luknjice, kar je mogoče tudi zato, ker pokončna letvica ni razširjena kot pri Hoffmanovem satniku. Zičenje je trikrat hitrejse kot pri dosedanji izvedbi.Take satnike je možno vzeti iz panja brez pripomočkov-klešč ,vzvodov ali nožev.